ODLEŽENÍ
Po vypálení a naředění necháváme pálenku odležet/vydýchat.
Chuť se zaokrouhlí a zjemní. Skleněnou nádobu plníme ze 3/4, neuzavíráme, neboť je důležitý přístup vzduchu / kyslíku, který pozitivně reaguje se složkami destilátu. Použijeme proto vatový uzávěr, gázu. Takto pálenku necháme pár týdnů.
USKLADNĚNÍ
Pálenku skladujeme v dobře uzavřených skleněných lahvích v chladných prostorách (ve sklepě či spíži). Nikoli v místnosti, kde je tepleji nebo se teploty během roku mohou zvýšit (půda).
Na co dát pozor:
- skladovat pálenku v plastových lahvích – složky PET se postupně rozpouští za působení alkoholu,
- skladovat pálenku na půdě, kde je teplo a sucho. Alkohol při zvyšování teploty zvětšuje svůj objem, nádoby mohou prasknout. Navíc dochází k vyšším ztrátám ethanolu.
- skladovat pálenku v dřevěných sudech (modřín), což způsobí pachuť třísloviny, pryskyřice aj.
- skladovat pálenku v jiných nevhodných nádobách jako železné, hliníkové, plastové, v nichž se nacházely tekutiny jiného druhu.
Co možná nevíte?
Ze 100 litrů slivovice se ročně ztratí 3l. To odpovídá ztrátě asi 1,5-2% alkoholu. Proto je vhodné věnovat pozornost formě uskladnění. Ztráta alkoholu je při silnější pálence nižší, než při pálence nízkostupňové.
Napsat komentář