Ovocné šťávy

Ovocné šťávy z rakytníku, aronie, kdoule aj.

Představujeme Vám nový produkt, který osvěží váš život.

Dopřejte si s námi:

  • Šťávy lisované za studena, pasterované zmrazením:
    • černá jeřabina (aronie),
    • rakytník,
    • jablka (jablečný mošt).
  • Šťávy tepelně zpracované /  slazené, pasterované zmrazením:
    • kdoule,
    • černý rybíz.

Moudrá kniha povídá.

  1. Černá jeřabina (aronie)

Šťáva je lisována za studena a obsahuje hodně vitamínu P (zpevňuje a zpružňuje cévní stěny), vitamínu C, cukrů, karoten, organické kyseliny, dále flavonoidy, antokyany, jód, vitamín PP (kyselina nikotinová), vitamíny skupiny B, vitamín E, hodně pektinu a mikroelementů a velké množství dalších biologicky aktivních látek. Aronii se často a právem říká malá vitamínová bomba. Přímý léčebný účinek mají černé jeřabiny při poruchách činnosti štítné žlázy. Působí také na zvýšený krevní tlak. V kardiologii se také využívá v kombinaci s vitamínem C a pektiny, kdy při pravidelném používání působí protiskleroticky. Šťáva z aronie je ideální na cévy, na křečové žíly, celkově upravuje krevní oběh, snižuje krevní tlak a cholesterol. Aronie je silný přírodní antioxidant.

Použití: Obyčejně se podává 200 až 700 g šťávy denně. Šťáva nemá žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. 

ZDROJ: Korbelář, Endris, Krejča: naše rostliny v lékařství.

  1. Rakytník řešetlákový

Šťáva obsahuje organické kyseliny, glykosid (glykosidy=deriváty sacharidů) quercetin, vitamín C a A.. Quercetin (česky kvercetin) je velmi účinný bioflavonoid (tzn. přírodní látka rostlinného původu), přírodní antihistaminikum (má antialergický účinek) a antioxidant, nacházející se v ovoci a zelenině. Kvercetin vykazuje kromě antioxidační aktivity, i protizánětlivé, kardioprotektivní (srdce povzbuzující) a protirakovinné účinky. Tento přírodní flavonoid podporuje antioxidační účinky vitamínu C. Přibývající důkazy naznačují, že kvercetin dokáže mít podpůrný terapeutický potenciál k prevenci a léčbě různých onemocnění.

Použití: 100g šťávy obsahuje 10-20 denních dávek vitamínu C.

ZDROJ: Korbelář, Endris, Krejča: naše rostliny v lékařství.

  1. Kdouloň

    plod kdoule

Šťáva z plodů obsahuje okolo 11% cukrů, organické kyseliny, vitamín C, pektin, silice, třísloviny a další látky. Je bohatá také na vlákninu, karotenoidy, vitamín C, jód, draslík, fosfor a mangan. Semena obsahují hodně slizu, mastný olej, glykosidy amygdalin, tanin a albumin, a také třísloviny. Kdoule se od nepaměti uplatňují v revmatologii. Při přípravě šťávy se zpracovávají i semena ze kterých uvolní sliz, který působí protizánětlivě. Používají se při bolesti v krku, průjmech i při vysokém krevním tlaku.

Kdoule ideální potravinou při detoxikaci a posilování imunity. Ulevuje také při bolestech v krku, prospívá při revmatismu a dně, pomáhá při depresích a stresu.

ZDROJ: Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin