MOŠTOVÁNÍ

Být silný a zdravý.

Moštování a dodání čerstvé jablečné šťávy na váš stůl.

Moštování se mnohdy spojuje se vzpomínkami. „Jóoo my jsme s našima moštovali, to bylo vždycky moštu, to si vzpomínám …“ Nabízí se otázka Proč ne dnes? Není čas? … jablka sbírat, shánět moštárnu, sehnat petky, a jak uskladnit?OLYMPUS DIGITAL CAMERA

CO NÁM PŘINESE PITÍ MOŠTU? 

Projasnění krve, povzbuzení obranného systému, radost, spokojenost, nadšení, tělíčko si bude „mlaskat“.

POZOR

Věděli jste, že každá odrůda jablek má jiné chemické složení a působí na váš organismus jinak? My do nedávna ne. Ale je to logické. Člověk se rodí tam, kde má pro sebe zajištěnou ideální potravu.

Symbióza a oboustranně výhodné soužití člověka a přírody. Proto je důležité jíst ovoce pocházející z vaší zahrady/domu, zdejšího regionu, kraje, země.

Moštování u nás probíhá v těchto fázích: za tuto cenu:
  1. mytí,
  2. šrotování,
  3. lisování,
  4. plnění do nádob,
  5. likvidace jablečných výlisků.
 8,- Kč

Vydatnost lisu je cca 50-70%. Odvíjí se to od druhu/odrůdy jablek. Délka celého procesu je 1/2 až 1 hodina.

Šťávu si odvezete ve vlastních nádobách, případně můžete zakoupit PET lahve u nás. Cena PET lahve je 5 Kč (1; 1,5 l).

Způsob sterilování je na vás.

ONáš lis je plachetkový, ručně ovládaný.

JABLKO

Moštujeme zejména jablka. Jablko je pro nás dar od Boha. Je to symbolické ovoce a vnímáme ho jako základ ovocné složky naší stravy. Je to v našich klimatických podmínkách nejrozšířenější druh ovoce. Proto bychom měli být mistry jeho pěstování a následného zpracování plodů.

Něco málo informací (výběr z knihy Jana Jílka, Zavařování a konzervace)

Jablka obsahují průměrně kolem 85% vody, 13-14% cukrů (měřeno jako refraktometrická sušina = RS), malé množství bílkovin, tuku a minerálních látek (železo Fe, vápník Ca a fosfor P). Z organických kyselin převládá kyselina jablečná, v menším množství kyselina citronová – celková kyselost je v rozmezí kolem 0,5-1,6%. Zanedbatelný není ani vysoký obsah pektinu (více jak 2%), ten podporuje trávení (ovlivňuje peristaltiku zažívacího traktu), vzbuzuje pocit nasycenosti, váže na sebe mnohé nežádoucí látky a zabezpečuje jejich transport z těla. Z vitamínů je nejdůležitější obsah vitaminu C (1-askorbová kyselina)-nachází se hlavně pod slupkou (loupání jablek), dále vitamin A (axeroftol), vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) a vitamin PP (nikotinamid).

Další informace jsou skutečně podrobně popsány ZDE.