Být silný a zdravý.
Moštování a dodání čerstvé jablečné šťávy na váš stůl.
Moštování se mnohdy spojuje se vzpomínkami. „Jóoo my jsme s našima moštovali, to bylo vždycky moštu, to si vzpomínám …“ Nabízí se otázka Proč ne dnes? Není čas? … jablka sbírat, shánět moštárnu, sehnat petky, a jak uskladnit?
CO NÁM PŘINESE PITÍ MOŠTU?
Projasnění krve, povzbuzení obranného systému, radost, spokojenost, nadšení, tělíčko si bude „mlaskat“.
POZOR
Věděli jste, že každá odrůda jablek má jiné chemické složení a působí na váš organismus jinak? My do nedávna ne. Ale je to logické. Člověk se rodí tam, kde má pro sebe zajištěnou ideální potravu.
Symbióza a oboustranně výhodné soužití člověka a přírody. Proto je důležité jíst ovoce pocházející z vaší zahrady/domu, zdejšího regionu, kraje, země.
Moštování u nás probíhá v těchto fázích: | za tuto cenu: |
|
8,- Kč |
Vydatnost lisu je cca 50-70%. Odvíjí se to od druhu/odrůdy jablek. Délka celého procesu je 1/2 až 1 hodina.
Šťávu si odvezete ve vlastních nádobách, případně můžete zakoupit PET lahve u nás. Cena PET lahve je 5 Kč (1; 1,5 l).
Způsob sterilování je na vás.
Náš lis je plachetkový, ručně ovládaný.
JABLKO
Moštujeme zejména jablka. Jablko je pro nás dar od Boha. Je to symbolické ovoce a vnímáme ho jako základ ovocné složky naší stravy. Je to v našich klimatických podmínkách nejrozšířenější druh ovoce. Proto bychom měli být mistry jeho pěstování a následného zpracování plodů.
Něco málo informací (výběr z knihy Jana Jílka, Zavařování a konzervace)
„Jablka obsahují průměrně kolem 85% vody, 13-14% cukrů (měřeno jako refraktometrická sušina = RS), malé množství bílkovin, tuku a minerálních látek (železo Fe, vápník Ca a fosfor P). Z organických kyselin převládá kyselina jablečná, v menším množství kyselina citronová – celková kyselost je v rozmezí kolem 0,5-1,6%. Zanedbatelný není ani vysoký obsah pektinu (více jak 2%), ten podporuje trávení (ovlivňuje peristaltiku zažívacího traktu), vzbuzuje pocit nasycenosti, váže na sebe mnohé nežádoucí látky a zabezpečuje jejich transport z těla. Z vitamínů je nejdůležitější obsah vitaminu C (1-askorbová kyselina)-nachází se hlavně pod slupkou (loupání jablek), dále vitamin A (axeroftol), vitamin B1 (thiamin), vitamin B2 (riboflavin) a vitamin PP (nikotinamid).
Další informace jsou skutečně podrobně popsány ZDE.