Osobní zkušenost mi velí doporučit Vám, obrátit se na destilatéra v palírně, kde budete pálit a zeptat se. Případně nechat si změřit kvas. Teorie je krásná, ale praxe má nekonečně mnoho variant.
Průběh kvašení je závislý na těchto faktorech:
- druh ovoce (směs, jednodruhové),
- použitá nádoba a způsob uzavření,
- teplota místnosti.
Průměrná doba kvašení a výtěžky alkoholu ze 100 kg ovoce
Druh ovoce Extrakt % Průměrná doba (v týdnech) Prům. lihový, výtěžek ze 100 kg
Druh ovoce |
Extrakt% | Průměrná doba (v týdnech) |
Prům. lihový výtěžek ze 100 kg ovoce |
||
Kvašení | Dokvášení | v laa | v l 50% obj. destilátu | ||
švestky | 18-22 | 4-8 | 4 | 4-4,5 | 8-9 |
pološvestky | 15-18 | 4-8 | 4 | 3-4 | 6-8 |
mirabelky | 10-15 | 3-5 | 3 | 2,5-4 | 5-8 |
durance | 15-22 | 3-4 | 3 | 4-5 | 8-10 |
slívy | 9-14 | 4-5 | 4 | 2,5-4 | 5-8 |
třešně | 10-18 | 2-3 | 1 | 3-4 | 6-8 |
višně | 8-16 | 2-3 | 1 | 3-4 | 6-8 |
meruňky | 8-11 | 2-3 | 1 | 2-3 | 4-6 |
broskve | 8-10 | 2-3 | 1 | 2-3 | 4-6 |
jablka | 10-15 | 5-10 | 4-5 | 2,5-4 | 5-8 |
hrušky | 8-15 | 4-8 | 3-4 | 2-4 | 4-8 |
Obvykle kvas zakládáme z ovoce, které zrovna zraje a mícháme švestky, jablka, špendlíky. Má to svoje výhody. Největší rady a zkušenosti získáte přímo v pálenici. Tam se probírají nejlepší recepty, padají mýty a omyly. Udělejte si proto čas a zastavte se osobně a získáte rady přímo na vaši míru:-).