Průměrná doba kvašení a výtěžek alkoholu

Osobní zkušenost mi velí doporučit Vám, obrátit se na destilatéra v palírně, kde budete pálit a zeptat se. Případně nechat si změřit kvas. Teorie je krásná, ale praxe má nekonečně mnoho variant.

O

Naše oblíbená „kuchařka“.

Průběh kvašení je závislý na těchto faktorech:

  • druh ovoce (směs, jednodruhové),
  • použitá nádoba a způsob uzavření,
  • teplota místnosti.

Průměrná doba kvašení a výtěžky alkoholu ze 100 kg ovoce

Druh ovoce Extrakt % Průměrná doba (v týdnech) Prům. lihový, výtěžek ze 100 kg

Druh
ovoce
Extrakt% Průměrná doba
(v týdnech)
Prům. lihový výtěžek
ze 100 kg ovoce
Kvašení Dokvášení v laa v l 50% obj. destilátu
švestky 18-22 4-8 4 4-4,5 8-9
pološvestky 15-18 4-8 4 3-4 6-8
mirabelky 10-15 3-5 3 2,5-4 5-8
durance 15-22 3-4 3 4-5 8-10
slívy 9-14 4-5 4 2,5-4 5-8
třešně 10-18 2-3 1 3-4 6-8
višně 8-16 2-3 1 3-4 6-8
meruňky 8-11 2-3 1 2-3 4-6
broskve 8-10 2-3 1 2-3 4-6
jablka 10-15 5-10 4-5 2,5-4 5-8
hrušky 8-15 4-8 3-4 2-4 4-8

Obvykle kvas zakládáme z ovoce, které zrovna zraje a mícháme švestky, jablka, špendlíky. Má to svoje výhody. Největší rady a zkušenosti získáte přímo v pálenici. Tam se probírají nejlepší recepty, padají mýty a omyly. Udělejte si proto čas a zastavte se osobně a získáte rady přímo na vaši míru:-).

 

Comments are closed.