Ovocné šťávy

Ovocné šťávy z rakytníku, aronie, kdoule aj.

Představujeme Vám nový produkt, který osvěží váš život.

Dopřejte si s námi:

  • Šťávy lisované za studena, uchovávané v mrazu:
    • černá jeřabina (aronie),
    • rakytník,
    • jablka (jablečný mošt).
  • Šťávy tepelně zpracované /  slazené, uchovávané v mrazu:
    • kdoule,
    • černý rybíz.

Aktuální ceník nabízených šťáv

Moudrá kniha povídá…

  1. Černá jeřabina (aronie)

Aronii se často a právem přezdívá malá vitamínová bomba.

Šťáva z aronie obsahuje vitamín P, který působí blahodárně na cévy.  Taktéž obsahuje významný podíl přírodních antioxidantů, vitaminu C, vitaminu E a skupiny karotenoidů. Navíc zde nalezneme i vitaminy skupiny B, známé pro svůj pozitivní vliv na imunitní systém a psychické zdraví. Toto vše je jen špičkou ledovce široké škály biologicky aktivních látek, které plody černé jeřabiny nabízí.

Přímý terapeutický účinek mají černé jeřabiny při léčbě poruch činnosti štítné žlázy. Působí také proti zvýšenému krevnímu tlaku. Aronie se též uplatňuje při prevenci kornatění tepen. Šťáva z aronie napomáhá při péči o cévy – při předcházení vzniku křečových žil,  snižování krevního tlaku a regulaci hladiny cholesterolu. 

Užívání:  zpravidla 200 až 700 g šťávy denně. Šťáva nemá žádné nežádoucí účinky ani kontraindikace. 

Návrhy na podávání:

  • 20 ml šťávy (malý panák) každé ráno „na lačno“ během chladných dnů
  • oslazená šťáva z aronie je vynikající v kombinaci s bílým jogurtem
  • příprava osvěžujících nápojů (v kombinaci s dalšími ovocnými šťavami a sirupy)

ZDROJ: Korbelář, Endris, Krejča: naše rostliny v lékařství.

  1. Rakytník řešetlákový

Rakytník si vysloužil přezdívky jako sibiřský zázrak či citron severu.

Klíčovou složkou rakytníkové šťávy je glykosid  kvercetin. Tato látka je účinným antioxidantem a působí proti alergii a zánětu. Š´táva plodů rakytníku je užitečná při prevenci rakoviny a srdečních chorob. Činnost kvercetinu se navíc doplňuje s antioxidačními účinky vitamínu C, který je v plodech rakytníku taktéž hojně zastoupen. Rakytníková šťáva je tudíž výbornou volbou při nachlazení a pro posilnění imunitního systému.

Užívání: 1 bobule rakytníku = denní dávka vitaminu C

Návrhy na podávání:

  • 20 ml šťávy (malý panák) každé ráno „na lačno“ během chladných dnů
  • vynikající náhrada citronu při dochucování čaje
  • příprava osvěžujících nápojů (v kombinaci s dalšími ovocnými šťavami a sirupy)

ZDROJE: Korbelář, Endris, Krejča: naše rostliny v lékařství; Rakytník je označován jako sibiřský zázrak nebo citrón severu

  1. Kdouloň

    plod kdoule

Šťáva z plodů kdoule obsahuje okolo 11 % cukrů, organické kyseliny, vitamín C, pektin, silice, třísloviny a další látky. Je bohatá také na vlákninu, karotenoidy, vitamín C, jód, draslík, fosfor a mangan. Semena kdoule obsahují hodně slizu, mastný olej, glykosidy amygdalin, tanin a albumin, a také třísloviny. Kdoule se od nepaměti uplatňují v revmatologii. Při přípravě šťávy se zpracovávají i semena ze kterých uvolní sliz, který působí protizánětlivě. Používají se při bolesti v krku, průjmech i při vysokém krevním tlaku. Kdoule jsou ideální potravinou při detoxikaci a posilování imunity.

ZDROJ: Jiří Janča, Josef A. Zentrich: Herbář léčivých rostlin